Izrečena prvostepena presuda u predmetu Rade Grujić

29.02.2024, 14:41

Sud Bosne i Hercegovine je danas, 29.2.2024. godine, izrekao prvostepenu presudu u predmetu Rade Grujić (S1 1 K 044237 23 Kri) kojom je optuženi Rade Grujić oglašen krivim što je, na način opisan u izreci presude, počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka g) KZBiH, u vezi sa članom 180. stav 1. istog Zakona.

Sud je optuženom za počinjeno krivično djelo izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest (6) godina, u koju kaznu se optuženom uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, počevši od 2.2.2023. godine, pa nadalje.                                                          

Optuženi je oglašen krivim što je, tačno neutvrđenog dana u periodu od aprila do kraja jula 1992. godine, za vrijeme rata u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada paravojnih snaga Teritorijalne odbrane općine Zvornik, kasnije Vojske Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Zvornik i sela Liplje, znajući za takav napad i svjestan da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik tih snaga, prisilio žensku osobu na seksualni odnos (silovanje).

U istom predmetu, Sud je donio rješenje kojim je optuženom Radetu Grujiću produžen pritvor određen ranijim rješenjem ovog Suda, tako da isti po ovom rješenju može trajati najduže devet (9) mjeseci, odnosno do 29.11.2024. godine ili do nove odluke Suda.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH, u roku od 15 dana, od dana prijema pismenog otpravka presude

 

**********